Sinds eind december is Skype in de Classroom door Microsoft uitgefaseerd. Als je graag met je klas internationaal wil werken, is het vanaf dat moment de bedoeling om via Teams of Flipgrid aan de slag te gaan. In eerdere video’s heb je wellicht al de meerwaarde van Flipgrid ervaren, maar hoe zet je Flipgrid in om internationale contacten op te doen?

Je maakt hiervoor gebruik van Gridpals. Gridpals zijn contacten die je via Flipgrid kan bereiken. Bij het aanmaken van je profiel wordt je mede gevraagd op welke wijze je graag contact wil hebben met andere docenten. Zo kun je kiezen voor bijvoorbeeld Facebook, Instagram of Twitter. Deze gegevens zijn belangrijk omdat andere docenten je op die manier kunnen contacten om een internationaal project met elkaar op te zetten. Kies dus bewust welk medium je wil inzetten om met andere docenten contact op te nemen.

In je instellingen geef je ook weer of je zichtbaar of onzichtbaar mag worden weergegeven. Om door andere docenten in de overzichtkaart weergegeven te worden (klik bovenin op Gridpals en je ziet wat wordt bedoeld met de overzichtskaart), is het van belang dat je jezelf op zichtbaar zet. Zo zien docenten op welke manier ze contact met je op kunnen nemen. Om elkaar nog specifieker te helpen, is het handig dat je zo goed mogelijk in je profiel hebt aangegeven aan welke groep en welke vakken je geeft. Zo kun je samen zo goed mogelijk een internationale samenwerking opzetten.

Maar waar zou je dan aan kunnen denken? Tijdens elke lesfase zou je Flipgrid goed kunnen inzetten. Enkele voorbeelden:

  • Geef je een taal en zou je de uitspraak van leerlingen willen oefenen? Werk samen en laat een klas uit de Verenigde Staten je woorden uitspreken
  • Hoe gaan studenten uit India om met duurzaamheid en waarom is het belangrijk? Geef een opdracht waarin je kenmerken uit elkaars landen laat zien
  • Laat je leerlingen/studenten een opdracht of vraag stellen die vervolgens via een tegenvraag door een groep uit Zuid-Afrika laat beantwoorden. Zij kunnen ook weer een aantal opdrachten teruggeven voor jouw leerlingen.
  • Een quiz om de kennis te delen die je met groepen wereldwijd laat invullen. Vervolgens laat je leerlingen feedback geven op het gegeven antwoord.
  • En nog veel meer!