Zou je dat nu wel gaan doen? Volgens mij ga je het dan heel zwaar hebben op de trip met de niveau 2 studenten… Ja dat ga ik doen en nee dat gaat een super ervaring worden! En dus zit ik deze week samen met Melanie Veltman, Agnes Harsema en 11 gemotiveerde studenten op Lesbos.

Een jaar geleden ben ik samen met een paar vrienden naar de berg van Parmakellis geweest. Welke berg? Een stuk berg met 3000 olijfbomen op Lesbos – Griekenland. Dimitris Parmakellis is een vriend van mij en we hadden het erover om hoe leuk het zou zijn als we eens een keer echt olijven zouden kunnen gaan plukken, persen en bottelen. En zo geschiede vorig jaar november zijn we naar Lesbos gevlogen en hebben wij op de berg geslapen en 3 dagen lang olijven uit de boom “geslagen”.

In datzelfde weekend zei ik tegen Dimitris hoe gaaf het zou zijn als ik een soortgelijke reis zou kunnen maken met studenten. Aanleiding was dat we een gesprek in de winkel hadden over olijfolie en dat de studenten het belachelijk vonden dat deze olie €12,- kostte voor een klein flesje. Je legt uit dat de weersomstandigheden goed moeten zijn, de gaard moet worden onderhouden en vervolgens het hele proces van olijvenplukken etc. Bij sommigen valt het kwartje maar bij sommige studenten niet.

En zo ontstond het idee voor deze ervaringsreis voor onze studenten van niveau 2. Niveau 2 wordt vaak vergeten bij dit soort studiereizen. Tijd om maar eens door te pakken! Ondertussen is de laatste dag van de reis aangebroken en is iedereen moe maar neemt ongetwijfeld een koffer aan ervaringen mee terug.

De reis was gericht in eerste instantie op het primaire proces van de handelsketen. Je hebt een oerproduct (de olijf) en je werkt naar een eindproduct toe (olijfolie). Voor de reis hebben we de eerste (online) opdrachten gedaan en vervolgens zijn we zowel off als online verder gegaan.

Daarnaast gaat het over samenwerking binnen de interculturele samenleving want het keuzedeel Internationaal 1 – (interculturele) diversiteit is waar wij aan werken tijdens deze trip. Maar gaande weg zie en hoor je ook dat ze op sociaalvlak heel erg veel hebben bijgeleerd. Voor een impressie zie de video hieronder!


2 Comments

Teacher Tech Heroes – Laura en Dimitri in gesprek over digitalisering in het onderwijs. – Onderwijs-op-Afstand · 22 december 2022 at 07:45

[…] Lesbos, midden in een studentengerichte leerreis, blikt Dimitri terug op zijn eerste weken als Leraar van […]

Teacher Tech Heroes – Laura en Dimitri in gesprek over digitalisering in het onderwijs. - · 11 december 2023 at 13:08

[…] Vanuit Lesbos, midden in een studentengerichte leerreis, blikt Dimitri terug op zijn eerste weken als Leraar van het Jaar en deelt hij met ons zijn doelen voor dit jaar. We praten over digitale vaardigheden, digitale didactische vaardigheden en digitale geletterdheid. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.