Denk goed na over je doel!

  • Verbeteren van betrokkenheid en motivatie: Onderzoek heeft aangetoond dat werkvormen de betrokkenheid en motivatie van studenten kunnen verhogen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Active Learning in Higher Education” (Mortensen & Nicholson, 2015) toonde aan dat actieve leermethoden, zoals groepsdiscussies en probleemoplossende activiteiten, een positief effect hebben op de betrokkenheid van studenten.
  • Bevorderen van diepgaand begrip en toepassing van concepten: Het gebruik van werkvormen waarbij studenten actief betrokken zijn bij het toepassen van concepten kan leiden tot een dieper begrip en betere toepasbaarheid van de geleerde kennis. Een meta-analyse gepubliceerd in het tijdschrift “Educational Psychology Review” (Hattie, 2009) concludeerde dat actieve leermethoden een positief effect hebben op het begrip en de retentie van informatie.
  • Versterken van samenwerking en communicatievaardigheden: Werken in groepen binnen werkvormen bevordert samenwerking en communicatievaardigheden. Een onderzoek uitgevoerd door Johnson et al. (2014), gepubliceerd in het tijdschrift “Psychological Bulletin”, toonde aan dat samenwerkend leren positieve effecten heeft op de sociale interactie en het leerrendement van studenten.
  • Stimuleren van kritisch denken en probleemoplossend vermogen: Werkvormen die studenten uitdagen om kritisch te denken en problemen op te lossen, kunnen deze vaardigheden versterken. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Science” (Freeman et al., 2014) wees uit dat actieve leermethoden, zoals probleemgestuurd leren en discussies, significant hogere slagingspercentages en prestaties opleveren in vergelijking met traditioneel frontaal onderwijs.
  • Versterken van zelfreflectie en metacognitie: Sommige werkvormen stimuleren zelfreflectie en metacognitieve vaardigheden bij studenten. Onderzoek heeft aangetoond dat reflectieve activiteiten, zoals schrijfopdrachten en portfolio’s, studenten kunnen helpen bij het ontwikkelen van metacognitieve vaardigheden en het verbeteren van hun leerproces (Boud et al., 2013; Moon, 2004).
Categories: Werkvormen

0 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.