Hoogeveen en Winkels (2022) omschrijven de volgende stappen bij het ontwerpen van een “innovatieve” werkvorm:

  • Definieer het doel: Bepaal het specifieke doel van de werkvorm. Wat wil je bereiken? Wil je bijvoorbeeld de samenwerking verbeteren, creatieve ideeën genereren of probleemoplossend denken stimuleren?
  • Analyseer de doelgroep: Begrijp de behoeften, interesses en leerstijlen van de doelgroep. Denk na over hun achtergrond, vaardigheden, en eventuele beperkingen of specifieke vereisten.
  • Brainstorm: Ga samen met collega’s, experts of andere betrokkenen zitten en brainstorm over mogelijke werkvormen. Denk buiten de gebaande paden en wees creatief. Schrijf alle ideeën op, ongeacht hoe wild ze lijken.
  • Selecteer de beste ideeën: Evalueer de brainstormresultaten en selecteer de ideeën die het beste aansluiten bij het doel en de doelgroep. Kies werkvormen die praktisch uitvoerbaar zijn en aantrekkelijk voor de deelnemers.
  • Ontwerp de werkvorm: Ontwikkel een gedetailleerd plan voor de werkvorm. Denk na over de duur, de benodigde materialen, de volgorde van de activiteiten, en eventuele instructies of regels. Zorg ervoor dat de werkvorm interactief en boeiend is.

Wees creatief!

Literatuurlijst:

Hoogeveen, P., & Winkels, J. (2022). Het didactische werkvormenboek: Variatie en differentiatie in de praktijk.

Categories: Werkvormen

0 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.