Nieuwe informatie wordt verwerkt op basis van wat de leerling al weet. Hoe meer zij al weten, hoe makkelijker zij iets erbij kunnen leren. Het is makkelijk te koppelen aan de voorkennis. Voorkennis bevat alleen naast correcte kennis ook incorrecte kennis. Het is aan de leerling om te bedenken wat dan klopt. De leerling kan zich houden aan de kennis die hij al had, of de voorkennis te herzien en neemt de nieuwe informatie voor kennisgeving aan.
Gebruik jij hier 1 bepaalde werkvormen voor of mix jij ze wel eens? Misschien doe je wat inspiratie op hieronder!

Werkvorm: Kerstverhaal canvas – een interactieve vertel- en tekenreis op het digibord
Als docent ben je altijd op zoek naar nieuwe, inspirerende manieren om je leerlingen te betrekken en hun leerervaring te verrijken. Met de feestdagen in aantocht, is het een perfect moment om de klas in Read more…

Werkvorm: Effectieve luister- en verdiepingsopdracht: Lesverdieping in subgroepen
Na het activeren van voorkennis of het geven van een basale instructie, kun je er voor kiezen om je leerlingen aan de slag te zetten in deze lesfase om kennis op te doen. We nemen Read more…

Werkvorm: de digitale vragenmuur met Padlet
De start en afsluiting van de les zijn van essentieel belang om het leerrendement van leerlingen te verhogen. Een manier om de inhoudelijke start van de les goed te kunnen aanvliegen is de digitale vragenmuur. Read more…

Werkvorm: de tijdmachine met ChatGPT
Doel: Stimuleren van historisch bewustzijn, begrijpend lezen en schrijven, en verbeeldingskracht. Benodigdheden: Leeftijdsgroep: Geschikt voor middenbouw (groep 4, 5, 6). Tijdsduur: Circa 50-60 minuten. Activiteit: Reflectie: Vraag de leerlingen wat ze hebben geleerd over het Read more…

Werkvorm: de Pecha Kucha-presentatie
De term ‘Pecha Kucha’ is afkomstig uit Japan en betekent in het Japans ‘prietpraat’ of ‘geroezemoes’. Het verwijst naar een presentatieformaat dat kort, bondig en visueel is. Pecha Kucha-presentaties werden in 2003 voor het eerst Read more…

Werkvorm: Collaboratieve storytelling op het digibord.
Doel: Het doel van deze werkvorm is om de creativiteit en samenwerking van de leerlingen te stimuleren door gezamenlijk een verhaal te bedenken en te schrijven op het digibord. Benodigdheden Instructies Afsluiting Bespreek na afloop Read more…

Werkvorm: Verfilm de klassenregels
Voor deze werkvorm is het van belang dat je de toegang hebt tot een greenscreen of gebruik maakt van een greenscreenbox. In de gouden weken bespreek je niet alleen zaken waarin je elkaar beter leert Read more…

Werkvorm: “Ontdekkingstocht: Schrijf je eigen handleiding”
Doel: Deze werkvorm heeft tot doel om studenten op een creatieve en introspectieve manier te laten nadenken over zichzelf, terwijl ze tegelijkertijd vaardigheden ontwikkelen in zelfexpressie, schrijven en presenteren. De werkvorm kan worden aangepast voor Read more…

Werkvorm: Mini-documentaire
Ken je de werkvorm: “Mini-documentaire” al? Hierbij worden studenten uitgedaagd om een korte documentaire te maken van 3-5 minuten over een onderwerp dat hen interesseert. De stappen voor deze werkvorm zijn als volgt: Met deze Read more…

Werkvorm: Zomerse Carrière Verkenning
Doel: Studenten helpen bij het verkennen van zomerbaanmogelijkheden en het opdoen van praktische werkervaring. Benodigdheden: Toegang tot internet, papier en pen. Deze werkvorm helpt studenten bij het verkennen van zomerbaanmogelijkheden en het opdoen van praktische Read more…

Werkvorm: Vorige keer geleerd.
Beschrijving: “Vorige keer geleerd” is een interactieve werkvorm die gebruikt kan worden om de voorkennis van studenten te activeren. Deze werkvorm kan bijvoorbeeld worden ingezet aan het begin van een nieuwe les of module om Read more…

Werkvorm: De Podcast club
Kies een podcast die relevant is voor het onderwerp dat je behandelt in de klas en die geschikt is voor de leeftijd en het niveau van de studenten. Deze werkvorm stimuleert niet alleen de luistervaardigheden Read more…

Werkvorm: Brainwave Brainstorm
Beschrijving: “Brainwave Brainstorm” is een online werkvorm die tijdens vergaderingen kan worden ingezet om creativiteit en betrokkenheid van de deelnemers te stimuleren. Deze werkvorm is geschikt voor zowel zakelijke vergaderingen als teamvergaderingen en kan worden Read more…

Werkvorm: Een eigen/gezamenlijke begrippenlijst maken
Als leerlingen thuis leren voor bepaalde stof komen ze soms termen of begrippen tegen die ze niet altijd even goed begrijpen. Het kan dan zinvol zijn om deze lastige termen of begrippen eruit te halen en Read more…

Werkvorm / energizer: Wat is jouw ijsberg voor 2023
IJsbergmodel van McClelland Het IJsbergmodel van de Amerikaanse psycholoog David McClelland kijkt naar het zichtbare gedrag, kennis en vaardigheden van mensen en naar de onderliggende, onbewuste diepere lagen. Net zoals bij een ijsberg, bevindt het Read more…

Werkvorm: Een podcast opnemen
Een podcast is een geluidsbestand dat je zelf kunt uitkiezen en vervolgens (mits je goed internet hebt) overal kunt beluisteren. Niet alleen vanuit huis, maar ook onderweg of tijdens het wandelen. Er bestaan duizenden, misschien Read more…

Werkvorm: Zelf een kennisclip opnemen
Een leuke werkvorm die vaak wordt gebruikt door docenten maar niet door studenten is het ontwikkelen en opnemen van een kennisclip over de leerstof. Doordat de studenten op hun eigen manier gaan uitleggen moeten ze Read more…

Werkvorm: Zoek de fout
Bij de werkvorm ‘zoek de fout’ daag je leerlingen uit om opzoek te gaan naar defouten/onwaarheden in bijvoorbeeld een filmfragment, tekst of afbeelding. Met de werkvorm kun je de kennis van de leerlingen activeren. Ze Read more…

Werkvorm: Escape je klaslokaal
Een escaperoom is een (groeps)activiteit waarbij je samen met je partner in crime, of een grotere groep onderdeel bent van iets groters. Je heb een beperkte tijd om een mysterie op te lossen door je te wanen Read more…

Werkvorm: (online) vragenuurtje
Wil je een student laten voorbereiden op een toets? Laat ze dan eens aansluiten tijdens een (online) vragenuurtje. Bedenk van te voren hoe je ze actief wil betrekken… Je zou ze van te voren vast Read more…

Werkvorm: Onderwijsmateriaal verzamelen
In plaats van zelf materiaal te zoeken dat bij de lesstof past kan je de studenten ook zelf materiaal laten verzamelen over een bepaald onderwerp. Doordat studenten zelf het materiaal zoeken zorgen ze ervoor ze Read more…

Werkvorm: Elevator Pitch
Markeer een lift op de vloer; jij als docent neemt erin plaats. Leg uit: “Als je dadelijk de lift betreedt, staat daar meneer Kolb, de klant waar je al weken achteraan belt! Jullie kennen elkaar Read more…

Werkvorm: Minibeurs
Het minibeurs is een werkvorm die als complete opdracht ingezet kan worden: studenten doen een (online)onderzoek naar een bepaald onderwerp gegeven door zijn of haar docent. Vervolgens maken zij hierover een werkstuk presenteren hun bevindingen Read more…

Werkvorm: Mindmappen
Een mindmap is een diagram dat is opgebouwd uit begrippen, afbeeldingen, teksten en bijbehorende relaties die zijn geordend in de vorm van een bepaalde structuur (bijvoorbeeld een boomstructuur). De student kan deze structuur gaan bouwen Read more…

Werkvorm: Zelf een kennisclip maken
Laat je leerlingen een kennisclip maken over een deel van de leerstof. Doordat de leerlingen het zelf gaan uitleggen zullen ze het eerder begrijpen. Daarnaast vraagt die van de leerlingen dat zij de lesstof goed Read more…

Werkvorm: Weekdoel
Aan het begin van elke dag of week maak je samen met de leerling of groepje of tafelzetting afspraken, waarbij hij of zij aangeeft waar hij mee bezig gaat die week. Maar de leerling moet Read more…

Werkvorm: memorie: Welke vraag? Welk antwoord?
Wie kent memorie niet?!… Dit klassieke spel kan je natuurlijk ook inzetten in de klas. Je heb een aantal vragen nodig met de juiste antwoorden. Je schrijft de vragen op verschillende kaartjes. Iedere leerling krijgt Read more…

Activerende werkvormen voor zowel online, hybride als blended lessen
De laatste tijd lopen de besmettingen helaas weer op en hoor je vaker dat klassen thuis zitten en dat online / blended of hybride lessen weer de doorgang krijgen. Doordat je in deze situatie een Read more…

Werkvorm: Speeddaten
Een leuke werkvorm om in te zetten voor het uitwisselen van praktijkervaringen is Speeddaten. Studenten brengen allemaal een ervaring mee vanuit de praktijk. De ene helft gaat aan een tafeltje zitten of op op een Read more…

Werkvorm: (Online) Bedrijfsbezoek
Met een bedrijfsbezoek kunnen studenten een kijkje nemen in het bedrijf of in een organisatie. Zo kunnen ze kennis maken met de activiteiten, het logistieke proces en verschillende functies/beroepen. Zo krijgen ze een goed beeld Read more…

Werkvorm: Schudden & Pakken
Verdeel de klas in groepjes van 3 tot 4 personen. En zorg dat je een stapel met kaarten hebt. Op de kaarten staan vragen over de behandelde lesstof. De eerste student pakt een kaart en Read more…

Werkvorm: Verbindingsgroep / hoek
Bij deze werkvorm hebben de studenten “keuze” vrijheid om een onderwerp uit de leerstof te kiezen waar ze zich op willen focussen of je kan van te voren een onderwerp aanwijzen.. Kies vier onderwerpen uit Read more…

Werkvorm: Wat ben ik?
‘Wat ben ik?’ is een variant op het spel ‘wie ben ik?’ waarbij je als leerling door het stellen van ja/nee vragen achterhaalt wie of wat je bent. Alle studenten krijgen een briefje op hun Read more…

Werkvorm: Videoquiz
Naast het activeren van kennis rondom theorie, kun je studenten ook activeren tijdens het bekijken van kennisclips. Terwijl studenten een kennisclip bekijken, verschijnt er een vraag in beeld. Studenten worden zo geactiveerd om bewust na Read more…

Werkvorm: Infographic maken
Een infographic is een grafische weergave van een rapport. Om een infographic te laten maken door leerlingen is het van belang dat zij goed naar de resultaten van een onderzoek of evaluatie kijken. Door een Read more…

Werkvorm: de praatplaat!
Een praatplaat is niets anders dan dat je een plaatje of een foto laat zien en dat je vraagt aan de leerlingen waar ze aan moeten denk bij de plaat. Kies de praatplaat die past Read more…

Werkvorm: Image Hotspot
De werkvorm Image Hotspot is een werkvorm die heel visueel is en de samenwerking stimuleert. Je upload een afbeelding en vervolgens voeg je er 1 of meerdere hotspots aan toe met informatie. Deze informatie kan Read more…

Werkvorm – 30 seconden spel
Een leuke werkvorm om in je les te gebruiken, is het 30 seconden spel. Bij deze werkvorm richt je je op bepaalde lesstof of op een thema. In het voorbeeld hieronder staan dertien vragen op Read more…

Werkvorm: Evalueren met een venndiagram
Een venndiagram is een afbeelding van overlappende cirkels. Deze overlappende cirkels worden gebruikt om logische redenaties of verklaringen weer te geven. Wist je dat je een venndiagram ook goed kan inzetten als evaluatie in je Read more…

Werkvorm: Doen, durven of waarheid
Waarom zou je het spel “Doen, durven of waarheid” inzetten? Het is een leuke manier om elkaar weer na een tijd te spreken. Je bespreekt allerlei onderwerpen en je zorgt ervoor dat je iedereen weer Read more…

Activerende werkvormen voor je hybride lessen
Bij ons op school hebben wij diverse lokalen ingericht voor “hybride” lessen. In onze situatie betekent dit dat wij de lessen geven in een klaslokaal met de camera gericht op een Whiteboard óf op 1 Read more…

Werkvorm: De digitale Kletspot
Waarom zou je een (digitale) Kletspot inzetten? Omdat het een ontzettende leuke manier is om elkaar écht beter te leren kennen! Je bespreekt onderwerpen, vragen en dilemma’s waar je in de standaard gesprekken niet zo Read more…

Werkvorm: Maak het inzichtelijk met Flipgrid!
Je loopt bij elk vak wel eens tegen het feit aan dat je een lastig onderwerp of lastig begrip wil uitleggen aan je leerlingen. In je fysieke les loop je hier wellicht al tegenaan, maar Read more…

Werkvorm: Het rad vol verrassingen
Stel je wil geleerde begrippen van een bepaald onderwerp oefenen en je wil dat iedereen in de klas / meeting oplet dan zou je gebruik kunnen maken van het Rad!…. Hoe kan ik deze dan Read more…

Werkvorm: Muzikale kennismaker, energizer of afsluiter!
Kennismaker:Laat studenten of medewerkers jou (of je leidinggevende) allemaal een muzieknummer insturen die jou als persoon typeert. Dit zou je kunnen doen via Spotify of via Youtube. Het kan natuurlijk ook een nummer zijn die Read more…

Werkvorm: Wat vind jij?!… POLL nu maar!
De online werkvorm Poll is een activerende werkvorm, waarin studenten een vraag kunnen beantwoorden of een mening kunnen geven op een stelling. Een poll is een peiling naar de mening van bijvoorbeeld je studenten. De Read more…

Werkvorm: 3,2,1 Geef je antwoord!
Wellicht herken je de situatie dat je een vraag stelt aan je leerling (of student) en dat je daarmee (eigenlijk) de verwachting hebt dat je veel reacties krijgt vanuit je lesgroep. Vooral het eerste uur Read more…

Interactief woordwolken
Het werken met woordwolken is een werkvorm die je misschien wel vaker inzet. Het geeft je een indruk van reeds bekende kennis of wat al is geleerd. Het is daarmee een mooie vorm als het Read more…

Bekend, benieuwd, bewaard
Bekend, benieuwd, bewaard is een werkvorm die je gemakkelijk kan inzetten tijdens een les of een lessenserie. Het bestaat uit drie stappen die eigenlijk staan voor drie vragen: Bekend: Wat weet je al over het Read more…
Dit delen:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
0 Comments