Netwerkbijeenkomst educatieve technologie op de ambassade:

Vorige week was ik in Londen om op de eerste avond samen met de Nederlandse ambassade in Londen een netwerkbijeenkomst te hosten waarbij collega docenten uit verschillende onderwijsinstellingen uit Nederland samen kwamen met collega’s uit Groot Brittannië om te netwerken en geïnspireerd te worden.

Vanuit de Dutch EdTech waren 15 edtech startups en scaleups aanwezig die de kans kregen om een posterpresentatie te doen. Zelf ben ik een fan van posterpresentaties omdat je dan bewust even terug moet denken aan wat wil je vertellen om duidelijk te maken wat jouw bedrijf(je) doet.

Hier kwamen leuke gesprekken uit maar ook serieuze contacten. De initiatieven die er stonden bieden mogelijkheden voor ons onderwijs om beter aan te sluiten bij de belevingswereld van de studenten.

Volgens mij een ontzettende geslaagde avond, mijn dank gaat dan ook uit naar Lieke Conijn, Laura Voorst-Vader en de rest van de collega’s die dit mogelijk hebben gemaakt. Heb veel leuke reacties gehad van de aanwezigen.

Deepdive met collega’s op de BETT:

De dag na deze netwerkbijeenkomst ben ik aangesloten bij mijn 22 collega’s van het ROC van Twente op de BETT in Londen waarbij we ze hebben meegenomen in de wereld van educatieve technologie. Op deze manier wordt je op de hoogte gebracht van de laatste trends die voor jou als docent heel handig kunnen zijn en hoe je beter kan aansluiten bij de belevingswereld van de studenten. Maar ook de vraag hoe zet je dit in en om het gesprek met elkaar aan te gaan.

De reis met alles erop en eraan had het thema gepersonaliseerd onderwijs gekregen. In de aanloop naar de reis hebben wij een tweetal bijeenkomsten gehad waarbij dit thema centraal stond. Onderweg in de trein naar Londen hebben ze een eerste product (spel) gespeeld:  Goose Plate waarbij we ons hebben gericht op de inzet van educatieve technologie en gepersonaliseerd onderwijs. Dit spel is natuurlijk een variant op het oer Hollandse Ganzenbord!

Op de eerste dag van de BETT heeft Denise Brilman (Community manager van Educatieve technologie van NPULS) een tour gegeven (berucht en befaamd) langs de belangrijkste highlights en mogelijkheden voor onze docenten. In de middag heeft Prowise ons laten zien hoe je gepersonaliseerd onderwijs kan vormgeven middels Tessa de AI assistent die tegenwoordig in Presenter zit in gebouwd en hoe de smartboards goed in te zetten binnen het (MBO) onderwijs.

De volgende dag zijn we weer de beurs op gegaan om ons verder te verdiepen en stonden er nog 2 workshops op de planning van Microsoft die heeft laten zien wat de nieuwste dingen zijn ontwikkelingen zijn en hoe AI een steeds groter aandeel krijgt (Copilot) binnen Microsoft. Jeroen Strijbosch bedankt voor de rondleiding.

Ook hebben we een fantastische workshop gehad van Esmee Ram van Lessonup en die heeft ons meegenomen in hoe je alles uit Lessonup kan halen. Natuurlijk is hier ook de integratie van de AI functie een groot onderdeel van geweest De reacties waren heel enthousiast, ken je de tool nog niet (kan het mij niet voorstellen…)? Absoluut de moeite waard om in te verdiepen! Al met al een mooie reis waarbij ook veel genetwerkt is en mooie gesprekken zijn gevoerd over de inzet van technologie binnen het onderwijs.

Takeaways:

Takeaways van verschillende BETT bezoekers:

Rozemarijn Schoonewille (leraar PO): We maken veel te weinig gebruik van de mogelijkheden van ai mbt het maken van onderwijs terwijl het zo veel tijd kan schelen en ⁠ik zit nu weer vol inspiratie om technologie in de klas toe te passen. Daarom is een beurs als deze van meerwaarde.

Lars Knol (Adviseur ICT & Technologie VO): De meerwaarde voor mij waren vooral te zien hoe Microsoft zich ontwikkeld op gebied van AI en een stuk netwerken. Ik heb nu alweer talloze ideeën waar ik mee verder kan!

Niels van Leeuwen (docent HBO): Netwerken op en buiten de BETT en razendsnelle ontwikkeling van AI wat het onderwijs gaat veranderen, waardoor docenten uitgedaagd worden om op creatieve wijzen te toetsen of studenten kennis, vaardigheden en attitude op het juiste niveau beheersen. Goed om te zien dat ook op dit laatste edtech bedrijven inspelen.

Omer Karaca (docent mbo): De BETT-onderwijsbeurs in Londen is geweldig voor leraren en onderwijsmensen. Je vindt er de nieuwste gadgets en ideeën die het onderwijs leuker en beter maken. Het is echt een toffe plek waar je kunt rondkijken, nieuwe mensen kunt ontmoeten en leren over de coolste dingen die er zijn voor scholen.

Myrthe Simons (MBO Digitaal): AI nam voor mij echt de hoofdrol in tijdens deze BETT-conferentie. Het viel mij op dat het niet alleen over de nieuwste toepassingen ging maar ook over het vormgeven van beleid rondom AI in het onderwijs en welke voordelen maar ook keerzijde de inzet kan hebben voor leerlingen en studenten.

Inspirerend vond ik de edtech startsups die op de BETT hun vernieuwende ideeën presenteerden. Blended learning, feedback tools maar ook bewegend leren, op verschillende manieren kwam dit, ondersteund door technolgie, terug. Zij durfde het aan om tussen gevestigde namen ook hun kijk op onderwijsinnovatie en technologie te tonen.

Jeffrey kok (docent MBO): Ik vond het mooiste aan de BETT de positieve energie die heerst op het evenement, wanneer je in gesprek gaat met standhouders kom je achter de “onbekende” toepassingen die mogelijk zijn waarvan je het bestaan nog niet wist.

De uitkomsten van mijn bezoek zijn dat ik de AI van Canva gisteren tijdens de les heb toegepast en morgen de eerste teams vergaderingen met stand houders gepland heb staan.

Fokke Veenstra (directeur MBO – ROC van Twente): De nieuwe, interessante educatieve mogelijkheden Microsoft, i.ncl. Reflect en: de ontwikkeling en mogelijkheden van AI en: wat de razendsnelle ontwikkeling van educatieve technologie betekent voor de verhoudingen en opdracht voor overheid en onderwijs als beleidsmakers. Laten we het gesprek aangaan

Rhea Flohr (Onderwijsadviseur & IPON): Wat me het meest is bijgebleven van mijn bezoek dit jaar aan de BETT is de ruimte om met elkaar het gesprek te voeren. We hebben er tijd voor gemaakt en dat is belangrijk om hier thuis op door te kunnen bouwen. Want we hebben met elkaar iets te doen! #Digitalegeletterdheid

Julien Jukema (Oprichter Anywise – Dutchedtech): Ik vond het een verademing om 3 dagen door te mogen brengen met mensen die zich inzetten om educatie beter te maken samen 🙂

Petra Jansen (docent hbo/wo): Mijn takeaways zijn dat AI steeds meer mogelijkheden biedt voor docenten om tijd te besparen, bv bij het ontwikkelen van onderwijs en bij het geven van feedback. Daarnaast komen er steeds meer mogelijkheden om het leren ‘leuker’ te maken, bijvoorbeeld via spel, audio (podcasts luisteren ipv teksten lezen) of bewegend leren.

Daarnaast was de netwerkbijeenkomst op dinsdag was een hele prettige, laagdrempelige manier om met kleine startups in contact te komen.

Mijn eigen takeaways zijn dan ook dat wij (als onderwijs) nog veel meer kunnen halen uit AI en dat het spreken en zien van alle inspirerende “collega’s” uit het land van absolute meerwaarde is. Een stand zoals die van de Nederlandse ambassade op de BETT is daarom ook van absolute meerwaarde!

Top 3 overall takeaways:

  1. Dus als we kijken naar een top 3 van vorige week kan ik eigenlijk alleen maar concluderen dat het stuk AI binnen het onderwijs heel erg belangrijk is en dat de ontwikkelingen nauw in de gaten moeten worden gehouden. Zowel als integratie in de tools als op beleidsniveau.
  2. Een beurs als deze dient als inspiratiebron om weer vol frisse energie de lessen in te gaan en eens goed na te denken over hoe in te zetten van technologie en waarom we deze inzetten.
  3. Als laatste belangrijke takeaway is toch het stuk netwerken en delen met elkaar. We doen heel veel in het onderwijs maar delen (te) weinig. Jammer omdat er zoveel op de planken ligt maar we binnen het onderwijs het gevoel hebben dat alles alleen van onszelf is.