De start van het nieuwe schooljaar, altijd een spannend moment. Veel studenten kennen elkaar niet en hoe leer je elkaar kennen? Voor leraren is het ook weer een zoektocht naar een leuke werkvorm. Wellicht dat een van onderstaande werkvormen je hierbij kan helpen.

1. Kennismaken met de sleutelbos

Vraag iedere leerling aan de hand van zijn/haar sleutelbos iets over zichzelf te vertellen. Immers heb je verschillende sleutels aan je bos hangen. Zo kan je iets vertellen over waar je woont aan de hand van de huissleutel en iets over je vervoersmiddel aan de hand van een andere sleutel.

2. Kennismaken aan de hand van 3 vragen

3 vragen die iedere leerling kan beantwoorden:

Hoe heet je? Met wie woon je? Wat is je grootste blunder?

Bij iedere vraag ga je een stapje dieper en krijg je snel een beeld van de persoon. Bij de eerste vraag zou je kunnen vragen om de complete naam. De tweede vraag zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in de thuissituatie. De laatste vraag zorgt voor de lach en breekt het ijs, hierdoor zien de anderen ook dat iedereen maar een mens is.

3. Stel elkaar voor

Laat de leerlingen in tweetallen elkaar interviewen. Laat ze allebei 5 minuten elkaar bevragen en de hoofdzaken opschrijven. Wanneer ze aan de beurt zijn laat je ze elkaar voorstellen. Op deze manier koppel je direct studenten aan elkaar.

4. Hoe app jij?

Laat leerlingen de telefoon erbij pakken en vertellen welke apps ze hebben en ze het meeste gebruiken. Waarom gebruiken ze die het meeste? Wat hebben ze eraan?

5. 30 seconden

Vraag deelnemers zichzelf voor te stellen binnen 30 seconden. Dit is een snelle werkvorm met een zekere hilariteit, hoewel sommige mensen het niet voor elkaar krijgen iets zinnigs te zeggen met zicht op een timer…


0 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.