In een heel aantal werkvormen (bijvoorbeeld hier) wordt verwezen naar de veelzijdigheid van de app Padlet, maar regelmatig komen we nog docenten tegen die Padlet niet kennen. En dat is zonde, want de app is enorm handig om te gebruiken! Daarom hieronder een kennismaking met Padlet en hoe je het kan inzetten in je lessen om de betrokkenheid van leerlingen te vergroten en het leren te verbeteren.

Padlet is een digitaal prikbord waarop gebruikers berichten, afbeeldingen, video’s, documenten en links kunnen plaatsen. Het is een veelzijdige tool die docenten kunnen gebruiken om verschillende soorten activiteiten te organiseren, zoals brainstormsessies, discussies, groepsprojecten en nog veel meer (tip: kijk daarvoor eens bij de werkvormen).

Aan de slag met Padlet:

  1. Ga naar padlet.com en maak een gratis account aan.
  2. Klik op ‘Make a Padlet’ om een nieuw prikbord te maken.
  3. Kies een sjabloon of begin met een leeg prikbord.
  4. Pas de instellingen aan, zoals de titel, beschrijving, achtergrond en lay-out.
  5. Nodig leerlingen uit om deel te nemen aan het prikbord door de link of QR-code te delen.

Hoe Padlet inzetten in de les:

  1. Brainstormsessies: Gebruik Padlet om ideeën te verzamelen en te organiseren. Laat leerlingen hun gedachten, vragen of suggesties op het prikbord plaatsen. Dit kan anoniem of met hun naam erbij. Docenten kunnen de bijdragen vervolgens bespreken en categoriseren.
  2. Discussies: Start een discussie over een bepaald onderwerp door een stelling of vraag op het prikbord te plaatsen. Leerlingen kunnen hierop reageren en met elkaar in gesprek gaan. Docenten kunnen de discussie begeleiden en verdiepende vragen stellen.
  3. Groepsprojecten: Gebruik Padlet om groepjes leerlingen samen te laten werken aan een project. Elk groepje krijgt een eigen prikbord waarop ze hun werk kunnen delen en organiseren. Docenten kunnen de voortgang monitoren en feedback geven.
  4. Presentaties: Laat leerlingen hun presentaties op Padlet plaatsen, zodat ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor de hele klas. Dit kan in de vorm van PowerPoint-bestanden, video’s of afbeeldingen. Docenten kunnen de presentaties beoordelen en van feedback voorzien.
  5. Verzamelen van bronnen: Gebruik Padlet om bronnen te verzamelen en te delen met de klas. Leerlingen kunnen interessante artikelen, video’s of websites toevoegen en hierop reageren. Docenten kunnen de relevantie en betrouwbaarheid van de bronnen bespreken.
  6. Reacties geven: De berichten op een Padlet kunnen voorzien worden van reacties. Reacties geven inzicht in mogelijke vragen, onduidelijkheden of behoeften. Zet een aantal ideeën op een rij en laat je leerlingen stemmen! Door bijvoorbeeld aan te laten geven waar de meeste vragen over zijn, kun je inzicht krijgen in behoeften waarin je de volgende les wilt terugkomen.

Wellicht ten overvloede, maar tips voor succesvol gebruik van Padlet:

  1. Maak duidelijke instructies: Zorg ervoor dat leerlingen weten wat er van hen verwacht wordt en hoe ze Padlet moeten gebruiken. Geef eventueel een korte demonstratie.
  2. Stel regels op: Maak afspraken over het plaatsen van berichten, zoals het gebruik van respectvolle taal en het delen van relevante informatie.
  3. Monitor en begeleid: Houd het prikbord in de gaten en grijp in wanneer nodig. Geef feedback, stel vragen en moedig leerlingen aan om actief deel te nemen.
  4. Evalueer en reflecteer: Bespreek na afloop van de activiteit wat er goed ging en wat er beter kan. Vraag leerlingen om feedback en neem dit mee in toekomstige lessen.

Conclusie: Padlet is een veelzijdige en gebruiksvriendelijke tool die docenten kunnen inzetten om interactie en samenwerking in de klas te stimuleren. Door Padlet op een doordachte manier te gebruiken, kunnen docenten de betrokkenheid van leerlingen vergroten en het leren verbeteren. Probeer, ervaar en zet in! Doe er je voordeel mee!

Tip ten aanzien van het account: op een gratis account kun je beperkt Padlets plaatsen. Je kunt echter wel elke Padlet opslaan (zoals in PDF). Door een Padlet die je niet meer gebruikt te verwijderen, blijf je ruimte houden in je gratis account en kun je dit gratis blijven gebruiken.


0 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.