Doel van de activiteit:

Deze energizer is bedoeld om jou en jouw onderwijsteam de mogelijkheid te bieden om samen te reflecteren op de eerste onderwijsperiode van het schooljaar. Het doel is om successen, uitdagingen en leermomenten te delen, maar ook het identificeren van verbeterpunten voor de toekomst.

Benodigdheden:

 • Flip-over of whiteboard
 • Markeerstiften
 • Post-it briefjes

Instructies:

 1. Begin de energizer door het doel en het belang van reflectie op de onderwijservaringen te benadrukken. Leg uit dat het doel is om de successen te vieren, uitdagingen te bespreken en te leren van de ervaringen.
 2. Verdeel het team in kleine groepen van 3-4 personen. Geef elke groep een flip-over of whiteboard en markeerstiften.
 3. Geef de groepen de opdracht om de flip-over of het whiteboard te verdelen in drie delen: “Successen”, “Uitdagingen” en “Leermomenten”.
 4. Geef de groepen voldoende tijd om individueel na te denken over de eerste onderwijsperiode en notities te maken op de flip-over of het whiteboard.
 5. Wanneer de individuele reflectietijd voorbij is, vraagt elke groep om hun notities te delen en samen te bespreken. Moedig open communicatie en respectvol luisteren aan.
 6. Vraag elke groep om hun belangrijkste bevindingen en observaties te noteren op afzonderlijke post-it briefjes. Geef ze de vrijheid om deze op het whiteboard te plaatsen, zodat andere groepen ze kunnen zien.
 7. Laat de groepen verschillende post-it briefjes bespreken en eventuele overeenkomsten of patronen identificeren. Moedig aanvullende opmerkingen en inzichten aan.
 8. Geef het onderwijsteam de mogelijkheid om met elkaar in discussie te gaan over de bevindingen en mogelijkheden tot verbetering te bespreken.
 9. Eindig de energizer door de belangrijkste leerpunten te benadrukken en het belang van het toepassen van deze inzichten in de toekomst te bespreken.

Opmerkingen:

Deze energizer kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van jouw onderwijsteam. Voel je vrij om variaties aan te brengen in de gebruikte materialen en de duur van de activiteit. Het doel is om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin openhartige discussies kunnen plaatsvinden.