1 maart staat bekend als Complimentendag, een dag waarop we elkaar extra mogen complimenteren en positiviteit verspreiden. In het onderwijs is dit een uitgelezen kans om een positieve sfeer in de klas te bevorderen en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Een creatieve en inclusieve werkvorm die geschikt is voor alle onderwijssectoren is de “Complimentenboom”.

De complimentenboom: stap voor stap

1. Voorbereiding:
Begin met het verzamelen van materialen zoals een groot vel papier voor de boom, bruin en groen papier voor de stam en bladeren, scharen, lijm en stiften of pennen.

2. Het opzetten van de boom:
Teken en knip een grote boomstam uit het bruine papier en plak deze op het grote vel. Knip vervolgens bladeren uit het groene papier.

3. De uitvoering:
Elke leerling, student of deelnemer schrijft een compliment op een blad. Dit kan gericht zijn aan een specifieke persoon of aan de groep in het algemeen. Jongere kinderen kunnen tekeningen of symbolen gebruiken.

4. Het versieren van de boom:
Eén voor één komen de deelnemers naar voren om hun complimentenblad op de boom te plakken. Terwijl ze dit doen, mogen ze hun compliment hardop voorlezen.

5. Reflectie:
Sluit de activiteit af met een korte reflectie. Bespreek hoe het geven en ontvangen van complimenten voelt en hoe dit de groepssfeer beïnvloedt.

Link met lesfase: evalueren en concluderen

Deze werkvorm is bij uitstek geschikt voor de lesfase van evalueren en concluderen. Het biedt een moment om terug te kijken op de positieve aspecten van samenwerking, individuele bijdragen en groepsdynamiek. Het helpt leerlingen en studenten om de waarde van positieve feedback te erkennen en te reflecteren op hun eigen sterke punten en die van anderen.

Energizer

Als energizer kan de docent een “complimentenbal” introduceren. Gooi een bal rond in de klas en wie de bal vangt, geeft een compliment aan iemand anders voordat hij de bal weer weggooit. Dit zorgt voor beweging en energie en versterkt de positieve sfeer.


0 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.