Je denkt associatief als je verbindingen legt tussen dingen die niet vanzelfsprekend bij elkaar horen. Door veel te oefenen in het maken van denksprongen stimuleer je de creativiteit.

Wanneer in te zetten?
Deze werkvorm is heel leuk om in te zetten bij zowel het verwerven van kennis (als je het over een bepaald thema hebt), bij het verwerken en oefenen van lesstof maar ook bij het reflecteren en evalueren!

Hoe werkt het?
In kleine groepjes doe je het associatiespel. Elke groep krijgt twee willekeurige plaatjes te zien en maakt de volgende zin af: “Deze twee plaatjes horen bij elkaar omdat …

Bij het plaatje hieronder kan je de schuif in het midden gebruiken om het hele plaatje te zien. Deze wijze van werken kun je zelf goed toepassen binnen Microsoft Sway:

Deze twee plaatjes kunnen om heel veel redenen bij elkaar horen. Eén van de antwoorden is: “Deze plaatjes horen bij elkaar omdat muizen graag in restaurants eten omdat daar veel eten is!” Je wordt creatiever doordat je ook van anderen hoort welke associatie zij leggen!

Foto’s om te gebruiken in de praktijk

Om het makkelijker te maken hebben we hieronder een 7-tal voorbeelden staan die je zou kunnen gebruiken tijdens een training of een les. Dit zijn algemene foto’s die niet perse aan een thema of een les te linken zijn…. Natuurlijk kan je ook foto’s gebruiken die bij het thema van dit moment horen of de lesstof! Ook leuk om dit tijdens jouw onderwijsactiviteit met echte foto’s/plaatjes te doen!

Voorbeeld 1:

Voorbeeld 2:

Voorbeeld 3:

Voorbeeld 4:

Voorbeeld 5:

Voorbeeld 6:

Voorbeeld 7:


2 Comments

Sofie · 12 februari 2021 at 09:29

Je schrijft dat je deze werkwijze goed kan toepassen in Sway. Hoe?

    Dimitri van Dillen · 12 februari 2021 at 10:46

    Dag Sofie,

    Bij het toevoegen van een nieuw blok kan je bij Sway kiezen voor “groep” en vervolgens voor vergelijking! Dan kan je 2 afbeeldingen vergelijken.

    Groeten Dimitri

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.