Ken je de werkvorm: “Mini-documentaire” al? Hierbij worden studenten uitgedaagd om een korte documentaire te maken van 3-5 minuten over een onderwerp dat hen interesseert.

De stappen voor deze werkvorm zijn als volgt:

  1. Inleiding: Leg aan de studenten uit wat een documentaire is en waarvoor het dient. Geef enkele voorbeelden van korte documentaires die studenten kunnen bekijken ter inspiratie.
  2. Onderwerp kiezen: Laat de studenten individueel of in kleine groepjes brainstormen over een onderwerp dat hen interesseert. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een persoon, een plaats, een gebeurtenis, een idee of een maatschappelijk probleem.
  3. Verhaal ontwikkelen: De studenten moeten vervolgens hun onderwerp verder uitwerken en een verhaal bedenken dat ze willen vertellen. Ze moeten nadenken over de structuur van hun verhaal, hoe ze de kijker willen meenemen en wat voor soort beelden ze willen gebruiken.
  4. Script schrijven: Laat de studenten een script schrijven voor hun documentaire. Het script moet niet te gedetailleerd zijn, maar moet de studenten wel helpen bij het plannen van hun opnames.
  5. Filmen: Geef de studenten voldoende tijd om hun documentaire te filmen met hun mobiele telefoon. Ze moeten ervoor zorgen dat ze de juiste beelden krijgen om hun verhaal te vertellen en dat ze voldoende variatie in hun opnames hebben.
  6. Monteren: De studenten monteren vervolgens hun beeldmateriaal tot een korte documentaire. Ze kunnen hiervoor gebruik maken van eenvoudige montageprogramma’s op hun mobiele telefoon.
  7. Delen: Laat de studenten hun documentaire delen met de rest van de klas en bespreek de verschillende aanpakken en technieken die zijn gebruikt.

Met deze werkvorm worden studenten gestimuleerd om hun creativiteit en probleemoplossend vermogen te gebruiken en zich te verdiepen in onderwerpen die hen interesseren. Tegelijkertijd leren ze ook hoe ze beelden en verhalen kunnen combineren om een krachtig medium zoals een documentaire te maken.


1 Comment

Han Buwalda · 20 juni 2023 at 20:27

Gaaf dit.
Netjes uitgeschreven.
Het film-product kan natuurlijk ook korter
Bvb instructie voor een of meer handelingen.
Als ze maar de camera stilhouden en het basic houden…. Focus op de inhoud bedoel ik.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.