Dat je Flipgrid in kunt zetten voor het maken van filmpjes was wellicht al bekend! Wist je ook dat je nu video’s kunt maken tot 10 minuten? Ook is het mogelijk om als docent korte instructies te maken voor je leerlingen (inclusief de mogelijkheid om een Whiteboard te gebruiken), maar hierover komen we in een later blog terug. In deze blog: 12 manieren of werkvormen waarvoor je Flipgrid zou kunnen inzetten:
- Leerlingen ervaringen laten delen en reflecteren op een bepaald product of over een bepaalde periode.
- Een check-in voor leerlingen. Wat ga je de komende week doen?
- Het geven van een instructie aan je leerlingen voor bijvoorbeeld het gebruik van Microbit via MakeCode.
- Het gebruiken van een van de onderwerpen van de Disco Library voor je leerlingen. Zo kun je zelf inspiratie op doen uit bijna 15000 bestaande ideeën!
- Leerlingen een journaalitem laten presenteren. Je hebt een onderwerp en je wil dat ze hier een artikel van maken. Tekst is echter zo plat en laat weinig emotie zien. Waarom geen kort journaalitem maken?!
- Boekbesprekingen laten presenteren. Stel je leerlingen hebben een boek gelezen of een artikel en je wil graag dat ze hier de belangrijkste elementen van kunnen benoemen. Waarom niet via een filmpje?
- Het presenteren van een fysiek product. Stel, je leerlingen hebben iets moeten maken. Op dit moment gaat het presenteren in een fysieke omgeving niet door. Waarom niet via Flipgrid?!
- Museumbezoeken via Flipgrid. Het is via de Disco Library mogelijk om voor je studenten filmpjes te bekijken van het National Museum van de Tweede Wereldoorlog.
- Maak via Gridpals internationaal contact met andere klassen om leerlingen een aantal woorden in die nieuwe taal te laten leren.
- Stuur leerlingen naar plekken om bepaalde begrippen rond de te leren tekst te laten zien in de praktijk. Bij excursies (wanneer deze mogelijk zijn) een mooie mogelijkheid!
- Stel, je wil leerlingen een proefje laten doen. Deze kun je voordoen via een filmpje en je vraagt leerlingen een eigen video in de grid te plaatsen van het experiment.
- Een mooi kennismakingsspel: laat leerlingen een korte kennismaking inspreken met een filter daarover heen. Zo zijn ze niet herkenbaar en moeten anderen raden wie de desbetreffende leerling is. Aan het eind van de video kun je de filter uitzetten en kun je zien of je het goed hebt!
Aanvulling: - Vragen laten inspreken voor een persoon (bijvoorbeeld iemand die de oorlog heeft meegemaakt) om ervaringen te delen. Leerlingen stellen de vraag, de desbetreffende persoon geeft in Flipgrid antwoord.
Nog meer mooie werkvormen? Plaats een reactie en we vullen het aan!
2 Comments
Elisabeth Schaap · 16 november 2020 at 12:03
De uitspraak van (Engelse) woorden checken. Laat de leerlingen alle woorden inspreken, hoe creatiever hoe leuker. Groot succes hier. Vooral om het samen in de klas te bekijken. En dan horen ze weer heel vaak de (hopelijk) juiste uitspraak van de woorden.
Flipgrid: Waarom zet je het in en hoe log je in? - Onderwijs op afstand · 22 januari 2021 at 10:38
[…] je je afvraagt waarom Flipgrid waardevol is voor je lessen, klik dan eens op deze link over 12 tips voor Flipgrid in je lessen of deze kennismaking met Flipgrid. Kijk ook eens hier […]