Presenteren is een leuke werkvorm om te laten doen door je leerling. Ze geven een een presentatie aan de groep middels een visuele en mondelinge uitleg over een bepaald onderwerp. Tijdens een presentatie kunnen de leerlingen vertellen over een proces of het onderwerp en wordt het publiek erbij betrokken door ze vragen te laten stellen. Daarnaast komt het publiek vaak om informatie op te halen omdat ze “nog” niets over het onderwerp weten.

Na een presentatie kan je middels vragenstellen een discussie voeren over het onderwerp dat behandeld is tijdens de presentatie.

Variëren

De meeste leerlingen zullen kiezen voor het presenteren via een PowerPoint of een Prezi. Wat hier vaak misgaat is dat leerlingen teveel tekst op de dia zetten en ze het voor gaan lezen. De PowerPoint zou eigenlijk het verhaal moeten ondersteunen maar wordt een soort van boekwerk. Daarom zou je de Prezi kunnen inzetten. Hier zitten wat meer visuele elementen in die het verhaal kunnen ondersteunen.

In plaats van een presentatie zou je de leerlingen ook een video kunnen laten inleveren. Dus als het onderwerp je thuissituatie is zou je ze een video kunnen laten opnemen thuis. Je zou dus van te voren een script kunnen gebruiken waardoor de video gelikt verloopt of je zou ze een 1-take kunnen laten maken. Hierbij moeten ze “live” de video in 1 keer doen.  

De studenten zouden ook een infographic kunnen maken. Dit is een informatieve poster waarbij vaak resultaten van een onderzoek worden gepresenteerd. Omdat je bij deze vorm veel rekening moet houden met de hoeveelheid informatie die je erop kwijt kunt, dwing je de leerling alleen de kern visueel weer te geven. Hierdoor is de student meer gedwongen het verhaal uit zijn hoofd te presenteren.

Tijdens een online les, bijvoorbeeld in Teams kan je studenten ook laten presenteren. Jij kan als docent de specifieke student presentator maken. Hierdoor kan je ze bijvoorbeeld vanaf een andere locatie een presentatie doen. Dus stel je nu voor dat je leerling een spreekbeurt wil houden over skateboarden of de skatebaan dan zou die dat in dit geval live kunnen doen vanaf deze locatie.


1 Comment

Werkvorm: Onderwijsmateriaal verzamelen – Onderwijs-op-Afstand · 28 november 2022 at 11:58

[…] ook leuk is om deze te combineren met de werkvorm: Presenteren. Wanneer je dit doet moet de student echt wel de diepte ingaan over dit onderwerp om hier uitleg […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.