Doelgroep:

VO, MBO, HBO, WO

Doel:

Deze werkvorm helpt studenten bij het reflecteren op hun persoonlijke en professionele groei van het afgelopen jaar, en stimuleert hen om doelen voor het nieuwe jaar te stellen.

Beschrijving:

 1. Voorbereiding: Vraag studenten om vooraf foto’s, notities, of andere items te verzamelen die belangrijke momenten of prestaties van het afgelopen jaar vertegenwoordigen.
 2. Introductie: Start de sessie met een korte inleiding over het belang van reflectie en doelstelling. Deel ook jouw eigen ervaringen van het afgelopen jaar.
 3. Maken van de Reflectiecollage:
  • Studenten gebruiken de verzamelde items om een digitale collage te maken. Ze kunnen gratis tools zoals Canva of Adobe Spark gebruiken.
  • De collage moet secties bevatten voor verschillende aspecten van hun leven: academische prestaties, persoonlijke groei, uitdagingen, en leuke herinneringen.
  • Laat studenten een korte beschrijving toevoegen bij elke sectie over wat ze hebben geleerd of hoe ze zijn gegroeid.
 4. Presentatie en Discussie: Studenten presenteren hun collage aan kleine groepen en delen hun ervaringen en plannen voor het komende jaar.
 5. Conclusie: Sluit de les af met een groepsdiscussie over gemeenschappelijke thema’s en lessen die uit de collages naar voren komen.

Benodigdheden:

 • Computers of tablets met toegang tot collage-making software.
 • Eventueel printmogelijkheden voor fysieke collages.

0 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.