Microsoft Bookings is een handige tool waarmee je tijd kunt besparen en bepaalde organisatorische dagelijkse taken kan automatiseren. Vaak realiseren we ons niet hoeveel tijd en e-mails er nodig zijn voor het contact leggen met ouders, collega’s en het plannen van evenementen. Bookings automatiseert de communicatie die nodig is voor het plannen, waardoor je zo min mogelijk bezig bent met het organiseren en je je kan focussen op andere belangrijke zaken.

Met Microsoft Bookings kun je verschillende taken eenvoudig regelen, zoals:

  1. Het plannen van oudergesprekken: Met Bookings kunnen ouders online afspraken maken voor individuele gesprekken met de docenten van hun kinderen. Dit zorgt voor een efficiënte planning en bespaart tijd voor zowel de ouders als de docenten.
  2. Het boeken van spreekuren voor leerlingen: Leerlingen kunnen via Bookings online spreekuren boeken met hun docenten om extra hulp te krijgen, vragen te stellen of hun voortgang te bespreken. Op deze manier kunnen docenten hun beschikbaarheid beheren en leerlingen effectiever ondersteunen.
  3. Het reserveren van een (studie)ruimte in school: Met Bookings kunnen studenten en docenten eenvoudig studieruimtes of andere kamers reserveren, bijvoorbeeld in de bibliotheek of studiecentra. Dit helpt bij het organiseren van groepswerk, individuele studietijd en andere academische activiteiten.
  4. Het plannen van toelatingsgesprekken: Voor scholen die toelatingsgesprekken voeren met aanstaande studenten, kan Bookings worden gebruikt om deze gesprekken efficiënt in te plannen. Dit maakt het proces gestroomlijnd en professioneel.
  5. Het uitlenen van apparatuur: Scholen hebben vaak apparatuur beschikbaar voor leerlingen en docenten, zoals laptops, camera’s of microfoons. Met Bookings kunnen ze een reserveringssysteem opzetten, zodat de apparatuur gemakkelijk kan worden uitgeleend en ingepland.
  6. Het plannen van afspraken: Wanneer leerlingen speciale ondersteuning of begeleiding nodig hebben van specialisten, kunnen docenten met Bookings eenvoudig afspraken inplannen met bijvoorbeeld een logopedist, schoolpsycholoog of remedial teacher.
  7. Anderen een afspraak met jou laten maken: via de digitale handtekening kun je Bookings instellen zodat je je beschikbaarheid meteen duidelijk hebt voor anderen. Dat scheelt onnodig heen en weer mailen voor het maken van een afspraak!

Microsoft Bookings biedt nog veel meer mogelijkheden die het onderwijs ondersteunen bij efficiëntie en tijdbeheer. Het is een waardevolle tool voor onderwijsprofessionals die hun dagelijkse taken willen stroomlijnen en meer tijd willen besteden aan lesgeven en het begeleiden van leerlingen en minder met zaken die dus ook sneller/beter/efficiënter kunnen.

Microsoft Learn heeft een mooie nieuwe cursus rond Bookings gepubliceerd. Handig! Zo kun je stap voor stap kijken hoe Bookings een programma voor jou is! Check de cursus hier.