Beschrijving:

De Herfstschattenjacht is een leuke en educatieve werkvorm die geschikt is voor leerlingen van groep 1 t/m 6. Het doel van deze activiteit is om kinderen bewust te maken van de veranderingen in de natuur tijdens de herfst en hen aan te moedigen om actief buiten op zoek te gaan naar herfstelementen.

Benodigdheden:

  • Een lijst met items die typerend zijn voor de herfst, zoals gekleurde bladeren, kastanjes, dennenappels, paddenstoelen etc.
  • Mandjes of tasjes om gevonden schatten in te verzamelen
  • Eventueel vergrootglazen en loepjes om details beter te kunnen bekijken

Instructies:

  1. Introductie: Start de les met een kort gesprek over wat er gebeurt tijdens de herfst. Bespreek hoe bomen hun bladeren verliezen, hoe paddenstoelen uit de grond schieten en hoe dieren zich klaarmaken voor de winter. Moedig leerlingen aan om hun eigen ervaringen en observaties te delen.
  2. Lijst van herfstelementen: Geef elke leerling een kopie van de lijst met herfstelementen die ze moeten vinden. Leg uit dat ze deze items buiten in de schoolomgeving kunnen zoeken. Wijs erop dat ze respectvol met de natuur om moeten gaan en alleen dingen mogen verzamelen die al op de grond liggen.
  3. Schattenjacht: Verdeel de klas in kleine groepjes en stuur ze naar buiten om op zoek te gaan naar herfstelementen. Moedig hen aan om goed te observeren, vragen te stellen en interessante ontdekkingen met elkaar te delen.
  4. Verzamelen en bespreken: Na een bepaalde tijd komen de groepjes terug naar het klaslokaal om hun gevonden schatten te sorteren en bespreken. Elk groepje kan hun meest bijzondere vondsten presenteren aan de rest van de klas, waarbij ze uitleggen wat het is en waarom het typerend is voor de herfst.
  5. Reflectie: Sluit af met een klassikale reflectie over wat er geleerd is tijdens deze activiteit. Vraag leerlingen hoe ze zich voelden tijdens het zoeken naar herfstelementen en welke nieuwe dingen ze hebben ontdekt over dit seizoen.

De Herfstschattenjacht is niet alleen leuk, maar ook educatief! Het stimuleert observatievaardigheden, samenwerking, communicatie en creativiteit bij kinderen van verschillende leeftijden. Bovendien helpt het hen om meer verbondenheid met de natuur te ervaren.


0 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.