De werkvorm die ik hieronder heb uitgescheven is “Power Hour“. Dit is geen traditioneel uur waarin je non-stop studeert, maar eerder een gestructureerde en geconcentreerde periode van 60 minuten waarin jij je volledig kunt focussen op één specifiek onderwerp of taak.

Hoe doe je dit dan?

Stap 1: Stel duidelijke doelen

Voordat je begint met het Power Hour, bepaal duidelijke doelen voor wat je wilt bereiken tijdens deze intensieve studieperiode. Wil je bijvoorbeeld twee hoofdstukken van dat moeilijke vak doornemen of een essay schrijven? Schrijf deze doelen op om ze visueel vast te leggen.

Stap 2: Zorg dat je geen afleiding hebt

Zorg ervoor dat je tijdens het Power Hour zo min mogelijk afleiding hebt. Zet meldingen op stil, leg je telefoon weg en zorg ervoor dat je een rustige en opgeruimde studieomgeving hebt. Dit zal je helpen om gefocust te blijven en het meeste uit je tijd te halen.

Stap 3: Begin met de timer

Stel een timer in voor 60 minuten en begin met studeren. Concentreer je volledig op je doelen en laat niets je afleiden. Dit is jouw tijd om alles te geven!

Stap 4: Neem pauzes

Na elke Power Hour sessie verdien je een welverdiende pauze van 10-15 minuten. Gebruik deze tijd om even tot rust te komen, wat te stretchen of een korte wandeling te maken. Het is belangrijk om afstand te nemen van het studeren, zodat je daarna weer fris kunt beginnen aan de volgende ronde.

Stap 5: Evalueren en herhalen

Na elke Power Hour sessie is het belangrijk om even kort terug te kijken naar wat er goed ging en waar verbetering mogelijk is. Heb je al je doelen bereikt? Wat werkte goed voor jou? Pas indien nodig de werkvorm aan voor de volgende sessie, zodat deze nog beter aansluit bij jouw behoeften. Deze werkvorm kan effectief zijn omdat het helpt bij het creëren van focus, discipline en productiviteit. Door bewust de tijd in blokken op te delen, kun jij efficiënter leren en meer gedaan krijgen in minder tijd.

Probeer het eens met de stappen hierboven!