Een venndiagram is een afbeelding van overlappende cirkels. Deze overlappende cirkels worden gebruikt om logische redenaties of verklaringen weer te geven. Wist je dat je een venndiagram ook goed kan inzetten als evaluatie in je les? De werkvorm werkt als volgt:
Voorbereiding: Zorg dat je bij aanvang van de les een afbeelding deelt van overlappende cirkels (of je laat de leerlingen een venndiagram tekenen). Laat de cirkels zo tekenen dat de cirkels overlappen zodat drie vlakken ontstaan. Let wel op dat de cirkels groot genoeg zijn. Er moet voldoende schrijfruimte in de cirkels aanwezig zijn.
Aanvang: Aan het begin van de les benoem je de leerdoelen en wat je deze les gaat behandelen. Je laat je de leerlingen in het linker deel opschrijven wat ze al weten over het onderwerp dat je gaat behandelen. Als ze dit hebben gedaan, kunnen de leerlingen het blad tijdelijk weg leggen. De docent kan de les vervolgen met de lesfasen verwerven en verwerken van kennis.
Afsluiting: Aan het eind van de les is het venndiagram weer nodig. Je laat je leerlingen in de rechtercirkel opschrijven wat ze deze les hebben geleerd.
Als je de leerlingen dit hebt laten doen, geef je ze nog een laatste opdracht: beschrijf wat de relatie is tussen de linkercirkel en de rechtercirkel. Dit schrijven ze op in het deel waar de beide cirkels overlappen.
Conclusie: Leerlingen krijgen op deze wijze inzicht in de manier in de voorkennis die ze al hadden én welke nieuwe kennis is opgedaan.
Benieuwd naar andere werkvormen voor je online les? Kijk dan eens hier!
1 Comment
Werkvorm: ChatGPT als virtuele expert - Onderwijs-op-Afstand · 8 januari 2024 at 06:30
[…] dit ook analyseren met ChatGPT om het verschil in analyse vervolgens te kunnen vergelijken. Een werkvorm die je hier specifiek goed voor kunt gebruiken is het werken met […]